Hoe maak je thuis ambachtelijk brood?

Geplaatst op 19-10-2022

Categorie: Eten en drinken

Zelf ambachtelijk brood maken kan een lonende en heerlijke ervaring zijn. Het proces is eenvoudig, maar vergt wel wat tijd en inspanning. Volg ons terwijl we je door de stappen leiden om je eigen zelfgemaakte broden met knapperige, kauwbare lekkernijen te maken!

Kies uw recept.

Als je je ingrediënten hebt, is het tijd om een recept te kiezen. Het eerste waar je rekening mee moet houden is je vaardigheidsniveau. Als dit de eerste keer is dat je ambachtelijk brood maakt, zal een recept met minder stappen het makkelijker voor je maken.

Kies vervolgens een recept dat ingrediënten gebruikt die je graag eet en die je graag in je zelfgemaakte brood wilt hebben. Als je bijvoorbeeld van knoflook houdt, zoek dan een recept waarin je knoflook in het deeg of de topping verwerkt! Zoek tot slot een goed uitziend recept op basis van de beoordeling. Als mensen zeggen dat hun broden geweldig worden en hun familie er dol op is... en ze hebben het al eerder gemaakt... probeer het dan uit!

Bereid de gist.

De volgende stap is de bereiding van de gist. Wanneer u het afmeet, zorg er dan voor dat u een weegschaal gebruikt met een kom die klein genoeg is - ongeveer 1/2 kopje (120 gram) is ideaal. Voeg water en zout toe aan de bloem voordat u de gist toevoegt (dit voorkomt dat de gist gaat klonteren). Kneed vervolgens tot een elastisch uitziend deeg - dit duurt ongeveer 10 minuten met de hand of 7 minuten met een elektrische mixer op lage snelheid.

Kneed het deeg.

Nu komt het leuke gedeelte: kneden! Kneden is wat brood doet rijzen. Je moet al je ingrediënten mengen en kneden tot het brooddeeg elastisch is, wat betekent dat het uitrekt en terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm als het wordt ingedrukt. Dit duurt ongeveer 5 minuten kneden met een houten lepel of je handen, maar als je toegang hebt tot een mixer met een deeghaak, is dat nog beter omdat het dan sneller gaat. Zorg ervoor dat je dit op een vlakke ondergrond doet - je wilt niet per ongeluk je kom breken!

Laat het rijzen.

Het deeg laten rijzen is een cruciaal onderdeel van het maken van ambachtelijk brood, en het is belangrijk om dat op precies de juiste temperatuur te doen. Als u een keukenthermometer hebt, kunt u controleren of de temperatuur in uw huis tussen 20 en 25 graden is. Houd in de gaten hoe lang het duurt voordat uw deeg in omvang is verdubbeld; als het te snel of langzaam rijst, moet u dit aanpassen door het op een andere plaats te zetten waar meer of minder warmte is (een warmere ruimte zal het rijzen versnellen). De ideale omgeving voor het maken van ambachtelijk brood is er een waar uw keuken zowel een constante temperatuur als toegang tot zonlicht toestaat - dit laatste helpt de gistactiviteit te bevorderen!

Tijd om te vormen en te bakken!

Je kunt je brood naar een hoger niveau tillen door een paar verschillende soorten broden te maken. Neem je deeg en vorm het tot broden en leg ze in een bakblik. Bak ze goudbruin en geniet!